Jumaat, 3 Februari 2012

Antara Rosmah Dengan Sirleaf, Siapa Lebih Bagus...!!!
WANITA ini pernah dipenjarakan pada tahun 1985 oleh diktator Afrika paling kejam, Samuel Doe selama sedekad. Sengsara itu berterusan apabila pengganti Samuel, Charles Taylor menuduhnya sebagai penderhaka dan mengheretnya sekali lagi ke penjara.
Sesungguhnya, perjalanan karier Ellen Johnson Sirleaf, 74, sebelum dilantik menjadi Presiden Liberia tidak mudah. Beliau meniti cabaran yang bukan calang-calang.
Menjadi satu cabaran sangat hebat kepada wanita itu apabila beliau bukan sahaja mentadbir sebuah negara yang berusia 166 tahun tetapi baru sahaja bertemu keamanan setelah bergelut dengan perang saudara.
Perang itu, kata Sirleaf, telah merencatkan pembangunan ekonomi dan kemajuan Liberia. Di saat negara lain meniti arus kemodenan, rakyat Liberia masih menyalakan pelita minyak tanah dan mengangkut air dari telaga.
Kemudahan lain seperti hospital, klinik dan sekolah usah ditanya. Semuanya punah dilanda badai perang. Canda tawa keluarga dan kanak-kanak sudah hampir tidak kedengaran. Memetik laporan AP, lebih 250,000 nyawa terkorban impak daripada perang saudara negara itu.
BBC News pula melaporkan, kadar pengangguran di negara Afrika itu cukup tinggi iaitu mencecah 80 peratus.
Melangkau tahun 2005, ia menokok kepada 85 peratus dan prestasi itu dikatakan terburuk pernah dicatatkan dunia.
Pendapatan rakyat Liberia pula hanya berjumlah RM3.80 sehari. Bayangkan bagaimana kesengsaraan penduduk negara di pesisir Barat Afrika itu.
Senario itu sememangnya telah memberi tekanan hebat kepada seluruh penduduk. Jadi tidak hairanlah orang muda di sana sering bergelumang dengan dadah sehinggakan penjara di ibu negara Liberia, Monrovia, sesak dengan banduan.


LIBERIA yang dihuni hampir empat juta penduduk baru sahaja bebas daripada perang saudara yang berlarutan hampir 15 tahun lamanya.

Dalam hal ini, kata Sirleaf, semasa baru memegang tampuk pemerintahan: "Keutamaan saya adalah untuk mendidik orang muda dan memberi mereka peluang untuk penyatuan."
Rasuah turut memeningkan kepala Sirleaf kerana ia telah menghancurkan sistem kehakiman dan perundangan Liberia.
Namun, yang paling menyulitkan pentadbiran Sirleaf ialah bagaimana beliau harus menghentikan praktik amalan ritual Liberia iaitu perbicaraan berasaskan keseksaan.
Ia merupakan hukuman yang dikenakan menggunakan sama ada minyak atau logam panas dan air mendidih untuk menghukum tertuduh. Jika, individu itu berjaya menyempurnakan seksaan tanpa sebarang kecederaan, individu itu akan dianggap tidak bersalah.
Diceraikan
Sirleaf tidak hanya berdepan dengan masalah negaranya yang kucar-kacir. Aturan kehidupan peribadinya juga tidak seindah seperti pemimpin-pemimpin dunia lain.
Lelaki yang dikahwininya pada usia 17 tahun menceraikannya. Mengapa? Itu semua kerana mantan suaminya, James Sirleaf dikatakan tidak dapat menerima kelebihan isterinya yang dikatakan lebih bijak daripadanya.
Barangkali kenyataan itu ada kebenarannya. Berasal daripada suku kaum Americo-Liberian di Monrovia, Sirleaf ialah graduan daripada Madison Business College, Madison, Amerika Syarikat (AS) dalam bidang ekonomi dan perakaunan.
Pencarian ilmunya tidak terhenti setakat di situ. Pada tahun 1971, wanita itu memperoleh Ijazah Pentadbiran Awam daripada Universiti Harvard dan kemudian dilantik sebagai Menteri Kewangan sewaktu era pemerintahan William Tolbert.
Sepanjang hayatnya, Sirleaf telah menumpahkan jiwa dan raganya berkhidmat dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Bank Dunia termasuk dengan institusi kewangan persendirian Citibank di New York.
Profil kerjayanya semakin memuncak apabila memenangi kerusi Presiden Liberia pada tahun 2006. Sirleaf mencatatkan sejarah tersendiri apabila menjadi wanita pertama di benua Afrika menyandang jawatan Presiden.SELAIN disokong oleh Barack Obama, kepimpinan wanita Liberia ini turut mendapat sokongan kuat daripada mantan Presiden AS, George W.Bush.

Pada pilihan raya Presiden pusingan kedua tahun lalu, wanita itu dengan mudah menewaskan bekas pemain bola sepak kelab terkenal Itali, George Weah.

Atas kredibiliti Sirleaf, tidak hairanlah apabila beliau diceraikan oleh suaminya. Kini, beliau yang bergelar janda melayari bahtera kehidupannya di samping empat anak dan enam cucunya.
Kejayaan
Meskipun bergelar janda, rakyat Liberia tetap yakin dengan keupayaan Sirleaf. Mereka juga percaya bahawa Liberia tidak akan jatuh ke dalam satu lagi krisis yang akan mengancam penduduk pada masa akan datang.
Ya, sememangnya Sirleaf bukan sebarangan wanita. Latar belakangnya dikatakan banyak membantunya memacu ekonomi negaranya.
Pada awal pemerintahannya, Global Post melaporkan, Sirleaf berjaya mengurangkan kadar hutang kebangsaan yang dianggarkan bernilai RM15 bilion. Liberia juga berjaya mempengaruhi AS untuk mendapatkan hutang geran bernilai hampir RM1 bilion.
"Orang luar pasti tidak menjangkakan perubahan Liberia kerana kami miskin. Negara perang seperti kami biasanya memerlukan lelaki yang gagah untuk mentadbir tapi wanita telah menunjukkan sisi lain dan perlu saya katakan bahawa saya telah membuktikan pandangan orang luar itu sama sekali salah," tegasnya.
Bagaimanapun, ujar Presiden ke-24 Liberia itu, kancah politik yang dinaunginya mendedahkan dirinya dengan banyak musuh.
Sirleaf sememangnya telah dikecam hebat oleh kepimpinan lalu apabila beliau dikatakan gagal menjalankan tanggungjawabnya sebagai Presiden pada penggal pertama lalu.
"Sirleaf menunjukkan prestasi mengecewakan, dia gagal membendung gejala rasuah dan mendamaikan negara," selar bekas Presiden paling lama memerintah Liberia, Winston A. Tubman.
Kata-kata Tubman itu sedikit pun tidak mengurangkan sokongan ke atas Sirleaf. Sebaliknya, para penyokongnya berpendapat, wanita besi mereka telah melakukan revolusi paling hebat.
Antara anjakan paradigma awal anak kelahiran Monrovia itu ialah menjalin hubungan diplomatik dengan beberapa negara kuasa besar dunia seperti Republik China selain AS.
Dua tahun lalu, Sirleaf telah bertemu dengan Barack Obama di White House dalam usahanya meraih sokongan negara Uncle Sam itu.
Kerajaan Liberia juga menjalin kerjasama dengan Malaysia apabila Sime Darby Bhd. dilaporkan telah melabur dalam projek perladangan di sana.
Paling menggembirakan Liberia semasa era pemerintahan Sirleaf adalah peningkatan pendapatan rakyat Liberia daripada RM114 ke RM243 sebulan.
Namun, semasa wawancara eksklusif bersama New York Times, beliau melontarkan kebimbangan terhadap ancaman rogol dalam kalangan wanita. Jenayah rogol, katanya, merupakan endemik yang masih berleluasa dan menakutkan.
"Ia masih menjadi masalah besar bagi Liberia dan berlarutan kerana masing-masing mendiamkan diri kerana rasa malu," katanya.
Beliau juga sedang berusaha meningkatkan kadar literasi rakyatnya yang tidak sampai 30 peratus itu.
Kepada mereka yang tidak yakin dengan kebolehan Sirleaf dulu, barangkali perlu membuang persepsi itu jauh-jauh.
Obama pada Mei 2010 memuji pentadbiran wanita itu dengan berkata: "Liberia kini bebas daripada kemelut yang berpanjangan. AS sangat berbangga dengan usaha luar biasa beliau."
Dalam perutusan tahun baru lalu, Sirleaf yang hanya digaji sebanyak RM22,800 sebulan dengan wajah kelegaan berkata: "Selepas enam tahun, kita bangga melihat kemajuan negara kita, kita berjaya membangunkan ekonomi, prasarana, keselamatan, undang-undang dan keamanan. Liberia di bawah pentadbiran saya diharapkan akan terus aman dan makmur."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap mana-mana komen yang disiarkan kerana pihak kami tidak sesekali menapis setiap komen yang dilontarkan.