Isnin, 16 Januari 2012

Isu Murtad: PAS Sudah Lama Perjuangkan, Dimana Hasan Ali Ketika Itu...!!!


Isu murtad yang diperjuangkan oleh Hasan Ali sebenarnya sudah lama PAS bawa dan Dr Hasan Ali dan Perkosa bukan jaguh sebenar. Seingat gua, TG Haji Hadi telah membawa isu ini ketika beliau pertama kali mengangkat sumpah sebagai ahli parlimen Marang. Dimanakah Dr Hasan Ali ketika..!!! Mungkin beliau berada di Biro Tata Negara (BTN) sebagai penyelia jabatan yang cukup terkenal mencuci pemikiran penjawat awam agar membenci pembangkang, terutamanya parti yang beliau baru dipecat iaitu PAS. Bukahkah beliau diantara individu yang memainkan peranan utama dalam BTN dengan menyediakan segala kertas kerja untuk krusus yang dianjurkan oleh BTN.

Apa pula peranan Ibrahim Ali semasa isu murtad diusulkan oleh TG Haji Hadi semasa dibawa ke parlimen...!!! Apakah beliau menyokong usul tersebut kerana seingat gua, tiada seorang pun ahli parlimen dari Umno yang menyokong usul tersebut untuk dibahaskan. Mereka bukan sekadar tidak menyokong, malah mereka menentang keras usul murtad untuk dibahaskan kerana Mahathir tidak menyukainya. Buat Brahim Ali, lu jangan berlagak jaguh setelah tidak berada didalam kerajaan kerana rakyat kenal siapa lu sebenarnya. Gua boleh kata yang Brahim Ali diantara MP BN yang menolak usul tersebut kerana ketika itu Brahim antara pengampu kuat kepada mantan Perdana Menteri, Mahathir.

Sebagaimana Mufti Perak yang selalu berkata tentang murtad, jika nasihat beliau kepada Mahathir tidak mahu diambil peduli oleh Mahathir dan kerajaan perkauman Umno, beliau sepatutnya meletak jawatan sebagai mufti untuk menunjukkan betapa beliau memandang serius isu murtad. Tetapi kerana tidak ingin kehilangan jawatan mufti yang bertaraf Exco dan kemewahan hidup, beliau sanggup mengadaikan keilmuan yang ada pada beliau. Kerana itulah ulama-ulama besar dizaman khalifah Islam dulu sunggup dipenjarakan kerana menolak jawatan yang amat besar ketika itu.

Gua pun tak tahu dimana silapnya manusia yang bernama Dr Hasan Ali kerana gua tahu beliau ada bagusnya disatu sudut tetapi bila beliau terlalu banyak bercakap dengan media-media pencacai, maka kesilapan beliau semakin banyak. Beliau merasakan yang hanya beliau sahaja yang betul dan orang lain semua tak betul sehinggakan Presiden PAS TG Haji Hadi sendiri dilarang melakukan takzirah kat masjid-masjid dalam negeri Selangor. Apakah keilmuan yang ada pada TG Haji Hadi masih belum cukup untuk diberikan tauliah memberi takzirah kat masjid di Selangor.

Keangkuhan Dr Hasan Ali semakin terserlah dengan tindak tanduknya apabila beliau merasakan yang beliau semakin kuat dengan sokongan Istana. Sebagaimana dengan kenyataan terbarunya berkaitan dengan jawatan Exconya. Beliau menemplak PAS yang tergesa-gesa akan mengumumkan penganti beliau sebagai Exco dan mengaku yang beliau masih lagi ahli PAS sedangkan beliau sendiri mengumumkan kepada media yang tidak akan membuat rayuan. Apakah PAS akan menunggu beliau membuat rayuan baru jawatan Exco akan diisi dan hebat sangat ker manusia yang bernama Dr Hasan Ali sampai PAS sendiri disuruh menunggu.

Beliau mungkin terlupa dengan sejarah Islam, bagaimana para sahabat r.a. bermusyawarah untuk penganti Rasulullah s.a.w. sedangkan jasad Rasulullah sendiri belum dimakamkan. Maka apa yang PAS lakukan adalah betul mengikut kaedah Islam kerana jawatan Exco ini berkaitan dengan hal ehwal Islam. Lu dan Brahim Ali bukanlah juara sebenar dalam isu murtad kerana ia sudah lama menjadi agenda PAS sebelum lu jadi ahli PAS lagi. Lu tanyalah Brahim Ali, siapa sebenarnya yang membenarkan umat Islam Malaysia murtad jika bukan bekas parti brahim Ali iaitu Umno Celaka.

Buat Dr hasan Ali, jika lu dah sahkan yang lu tak akan membuat rayuan, buat apa lu nak bising-bising pula dengan jawatan itu. Lu cakap lu tak nak buat rayuan tetapi kenapa lu tidak melepaskan jawatan itu secara terhormat dan apakah lu terlalu sayang sangat dengan jawatan itu. Lu sebagai seorang yang bergelar pakar motivasi sepatutnya bermuhasabah tentang diri lu kerana lu dilantik sebagai Exco bukan kerana kehebatan lu tetapi atas kapasiti lu sebagai ahli PAS dan Pesuruhjaya PAS Selangor. Takkan perkara kecil macam nih pun gua nak kena bagi tahu. Lu sendiri fikir ler wahai Dr Hasan Ali....!!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap mana-mana komen yang disiarkan kerana pihak kami tidak sesekali menapis setiap komen yang dilontarkan.